Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > STTK: Työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet työpaikan kehittämiseen vähäiset
02.02.2017

STTK: Työntekijöiden vaikutusmahdollisuudet työpaikan kehittämiseen vähäiset

STTK:n teettämän kyselyn perusteella 57 prosenttia palkansaajista kokee, ettei ole lainkaan tai on melko vähän vaikutusmahdollisuuksia siihen, miten omaa työpaikkaa kehitetään.

Kyselyn tulokset ovat yhdensuuntaiset Toimihenkilöbarometrin (v. 2013) kanssa, jonka mukaan 48 prosenttia vastaajista on kokenut, että on erittäin vähän tai melko vähän mahdollisuuksia vaikuttaa omaa työtä koskeviin järjestelyihin ja päätöksiin. Tulokset ovat vahvasti ristiriidassa yhteistoimintalain lähtökohdan kanssa.

- Yhteistoimintalain tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä. Kyselyn tulokset osoittavat, että henkilöstön osallistaminen asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon työpaikoilla on puutteellista. Tämä lisää kuilua ja vastakkainasettelua työnjohdon ja henkilöstön välillä työpaikalla, STTK:n johtaja Katarina Murto sanoo.

Työnantajalla ja henkilöstöllä tulisi olla yhdenvertainen aloiteoikeus työpaikan toiminnan kehittämiseen. Henkilöstön osallistamismahdollisuuksia tulisi myös lisätä työpaikan toiminnan kehittämistä koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

- Osallistaminen ja yhdessä tekeminen lisäisivät avoimuutta, luottamusta, työntekijöiden motivaatioita ja sitoutumista työhönsä, joilla on taas merkittävä vaikutus tuottavuuteen ja tätä kautta työpaikan menestymiseen. Työnantajalla ja henkilöstöllä tulee olla yhteinen päämäärä saada työpaikka menestymään ja tuottavuus kasvuun. Tämä onnistuu vain paremmalla johtamisella, jatkuvalla vuoropuhelulla, paremmalla tiedonsaannilla sekä henkilöstöä osallistamalla, Murto korostaa.

STTK:n johtaja Katarina Murto, puh: 050 568 9188

02.02.2017