Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Blogi: Kimin kynästä > Henkilöstöresurssit kuntoon
21.02.2018

Henkilöstöresurssit kuntoon

Osa sairaanhoitopiireistä huolestui potilasturvallisuudesta, kun kunta-alan ammattiliitot ilmoittivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Jotkut sairaanhoitopiirit katsoivat, että ylityömenettelystä on tullut vakiintunut osa organisaation toimintaa.

On selvää, ettei kaikkea ylityötä voida eliminoida etukäteen pois, mutta on äärimmäisen huolestuttavaa, mikäli potilasturvallisuus on näin merkittävästi työntekijöiden ylityön tekemisen varassa.

Positiivista sairaanhoitopiirien viestissä oli se, että he yrittävät palkata lisää henkilöstöä. Esimerkiksi HUSin sairaanhoitopiirin johtaja totesi mediassa, että he palkkaisivat heti kaikki ammattitaitoiset vapaana olevat sairaanhoitajat töihin.

Henkilöstöresurssin vaje näkyy myös turvallisuuspuolella niin pelastustoimessa kuin hätäkeskuksissa. Molemmissa organisaatioissa on menty henkilöstöresurssien äärirajoilla, eikä ilman ylityön tekemistä olisi kyetty turvaamaan kansalaisten henkeä ja terveyttä.

Hätäkeskuslaitoksen johtaja totesi mediassa, että hätäkeskuslaitoksessa on krooninen pula työntekijöistä. He tarvitsevat kymmeniä koulutettuja hätäkeskuspäivystäjiä saavuttaakseen minimitavoitevahvuuden.

Pelastuslaitoksissa on viimeisen 15 vuoden aikana vähentynyt operatiivisen henkilöstön määrä 1500 henkilötyövuodella. Tämä on hurja luku, kun ottaa huomioon, että koko organisaatiossa työskentelee vain 5700 työntekijää.

Tämä kehitys on pysäytettävä ja käännettävä kurssi kohti turvallisempaa yhteiskuntaa. Henkilöstö on kunnioitettavasti hoitanut oman tehtävänsä ja venynyt äärirajoilleen. Nyt odotan, että pelastustoimen johdossakin ryhdyttäisiin puolustamaan alan resurssointia paremmin.

Hätäkeskuslaitoksen ja sairaanhoitopiirin ulostuloista on hyvä ottaa mallia. Yhteiskunnan turvallisuutta eikä palokuolematilastoja saada parempaan suuntaan, mikäli pelastuslaitokset eivät ryhdy vaatimaan lisäresursseja.

Toivotan samalla onnea uudelle sisäministeri Kai Mykkäselle. Toivon, että hän ottaa agendalleen pelastustoimen ja hätäkeskuslaitoksen alimitoitetut resurssit. Me lupaamme olla tukena tässä tehtävässä ja olemme valmiita yhteistyöhön!

Kim Nikula
järjestön johtaja


Lähettäjä
Webmaster
21.02.2018
Viimeksi muokattu
21.02.2018
Voit kommentoida kirjoitusta omalla nimelläsi. Ilman omaa nimeä lähetetyt viestit poistetaan.
Lähettäjä
webmaster
21.02.2018