Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > Pelastusalaa uhkaa työvoimapula jo ensi kesänä
25.03.2008

Pelastusalaa uhkaa työvoimapula jo ensi kesänä

SPAL: Pelastuslaitoksien toiminta on uhattuna, jos pelastusalan opiskelijamääriin ei saada pikaista lisäystä.

Suomen Palomiesliitto vaatii Pelastusopiston tutkintojen aloituspaikkojen määrän nostoa, jotta pelastustoimen ja hätäkeskusten häiriötön toiminta kyetään varmistamaan.

"Jos tutkintojen aloituspaikkoja ei saada lisää, on pelastuslaitosten toiminta vaarassa jo ensi kesänä, kun työmarkkinoilla ei ole riittävästi sijaisia", Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula varoittaa.

"Tilanne pahenee entisestään 2009, jolloin pelastuslaitokset ovat todellisessa kriisissä, ellei ongelmaan puututa pikaisesti."

"Pelastuslaitoksissa ja hätäkeskuksissa on pahimmillaan 20 prosentin henkilöstövaje. Nykyisellä opiskelijakiintiöllä ei kyetä paikkaamaan edes olemassa olevaa operatiivisen henkilöstön vajetta."

Miehistöpula näkyy pahimmillaan paloasemien sulkemisina ja pelastustehtävien hoidossa. Kiireettömien tehtävien lisäksi vaaravyöhykkeessä voivat olla myös kiireelliset pelastustehtävät.

Pelastusalan valtakunnallinen opetus on keskitetty Pelastusopistoon Kuopioon, jossa opiskellaan pelastajatutkintoja, hätäkeskuspäivystäjätutkintoja, pelastustoimen alipäällystötutkintoja ja palopäällystön insinööri (AMK) -tutkintoja.

Pelastusopiston tekemän selvityksen mukaan pelastuslaitoksilla on kasvava tarve sekä pelastaja- että alipäällystötutkinnon suorittaneista pelastusalan ammattilaisista.

"Jo nyt toimitaan paikoin riskirajoilla henkilöstön riittävyyden suhteen. Opiskelijakiintiötä rahoituksellaan säätelevältä sisäasiainministeriöltä odotetaan pikaisia toimenpiteitä, ettei tilanne ajaudu kansalaisten turvallisuuden kannalta valitettavaan lopputulokseen", Nikula vaatii.

02.08.2011
03.08.2011