Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > Kuntien kannettava vastuunsa pelastustoimesta
15.10.2009

Kuntien kannettava vastuunsa pelastustoimesta

SPAL: Palomiehet vaativat pelastuslaitoksia omistavia kuntia huolehtimaan pelastustoimen resursseista: pelastusvalmiuden ylläpidosta ja pelastuslaitosten riittävästä miehityksestä.

"Pelastustoimen kehittämisen lähtökohtana ei saa olla niukkeneviin resursseihin sopeutuminen ja sitä kautta pelastuslaitosten toimintakyvyn näivettäminen", Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula sanoo.

Pelastustoimen ohjeistus annetaan sisäministeriöstä, mutta pelastuslaitosten toimintakyvystä, rahoituksesta, päättävät kunnat. Suomessa on 22 alueellista pelastuslaitosta.

Viimeksi julkisuudessa on keskusteltu pelastusyksiköiden koosta ja siitä, mikä merkitys savusukeltajilla ja heidän määrällään on pelastustehtävissä.

"Pelastusyksiköiden vahvuuksia on nostettava vakiintuneesta kahden savusukeltajan minimimiehityksestä neljään savusukeltajaan. Palomiehille turvapari on työturvallisuuskysymys."

Vahvuudessa 1+5 onnettomuuspaikalle saapuu pelastusyksikön johtaja, konemies, savusukelluspari ja savusukellusta turvaava pari.

Savusukellustehtävien määrän ja merkityksen vähättely on erittäin kyseenalaista. Lehtitietojen mukaan tälläkin viikolla on ollut asuinhuoneistojen tulipaloja, joissa palomiehet ovat pelastaneet asukkaita, jotka ovat olleet itse estyneitä poistumaan asunnoista.

Nikula pitää hyvänä sitä, että sisäministeriön pelastusosasto on reagoinut pelastustoimen resurssitilanteeseen. Keskustelua tulee jatkaa, jotta pelastustoimen kansalaisille takaamaa turvallisuutta pystytään edelleen kehittämään.

02.08.2011