Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > SPAL: Työkyvyttömyyskulut pakottavat pelastuslaitokset urasuunnitteluun
14.11.2012

SPAL: Työkyvyttömyyskulut pakottavat pelastuslaitokset urasuunnitteluun

Pelastuslaitosten henkilöstötietoja on ensimmäistä kertaa koottu valtakunnallisesti. Varhe-kustannukset rasittavat merkittävästi laitosten taloutta.

2000-luvulla eläkkeelle siirtyneistä palomiehistä puolet on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle, puolet vanhuuseläkkeelle. Työkyvyttömyys on koskenut erityisesti miehistöä. Alipäällystöstä työkyvyttömyyseläkkeelle jäi neljännes ja päällystöstä kolmannes.

Pelastustoimen henkilöstökertomuksen tiedot kerännyt pelastuspäällikkö Esko Hätinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta toteaakin työkyvyttömyysmaksujen ja sairauspoissaolojen rasittavan pelastuslaitosten taloutta merkittävästi.

Pelastuslaitokset maksavat palomiesten työkyvyttömyyseläkkeistä johtuvia ylimääräisiä kuluja eli varhe-maksuja saman verran kuin henkilöstön vuotuinen palkankorotussumma on.

- Pelastuslaitosten on yhteistyössä etsittävä keinoja, hyviä käytäntöjä ja ikääntyvälle palomiehille urapolkuja, jotta tilanteesta selvitään, Hätinen sanoo.

Hätisen mukaan pelastuslaitoksilla on viime aikoina havahduttu huomaamaan, että uusia toimintatapoja täytyy todella kehittää, jotta miehistö pystyy tekemään palomiehen työtä terveenä eläkkeelle asti.

- Toimintakyvyn tukemista ja urakierron edistämistä ei tehdä onnistuneesti yksittäisen pelastuslaitoksen johdon ja henkilöstön toimin, vaan ratkaisuja on lähdettävä etsimään laajemmin yhdessä.

Lisää aiheesta joulukuussa ilmestyvässä Pelastusalan ammattilaisessa.


Lähettäjä
Webmaster
14.11.2012
Viimeksi muokattu
14.11.2012
Tunnisteet: työurat