Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > SPAL: Nikula Demokraatissa: Numeroiden takana on aina ihminen
10.01.2013

SPAL: Nikula Demokraatissa: Numeroiden takana on aina ihminen

Miksi ei ole onnistuttu jatkamaan työuria, kysyy puheenjohtaja Nikula lehtikolumnissa.

Pelastusalan ammattilaisista lähes 60 prosenttia poistuu työelämästä työkyvyttömyysväylän kautta. Ongelma pahenee vuosittain, kirjoittaa Palomiesliiton puheenjohtaja Kim Nikula Demokraatissa 10. tammikuuta.

Julkisuudessa on viimeaikoina käsitelty eläkeikää. Mekaanisen nostamisen sijaan tarvitaan paljon laajempaa käsitystä siitä, että numeroiden takana on aina ihmiskohtalo.

Esimerkkinä pelastustoimi, jossa ammatilliset eläkeiät poistuivat vuoden 1989 eläkeuudistuksen yhteydessä. Ovatko työurat jatkuneet 55-vuoden ammatillisen eläkeiän poistumisen myötä, Nikula kysyy.

Palomiehen työura päättyy keskimäärin vuoden sairauslomakierteeseen sekä hieman yli 55-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeeseen. Tämä ei ole oikeudenmukainen ratkaisu palomiehille eikä yhteiskunnalle.

Pitäisikö työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden vaikutuksia selvittää työurien jatkamisen näkökulmasta laajemmin ja ennen kaikkea pohtia yhteiskunnan arvomaailmaa ikääntyvien työntekijöitä kohtaan?

10.01.2013