Etusivu > Palomiesliitto > Viestintä > Uutisarkisto > Työryhmä: Ei selvitystarvetta pelastustoimen valtiollistamiselle
17.01.2013

Työryhmä: Ei selvitystarvetta pelastustoimen valtiollistamiselle

Pelastustoimen valtiollistamisen selvittämiseen ei ole tarvetta, toteaa kuntien tehtäviä kartoittanut työryhmä.

Sen mukaan pelastustoimen siirtoon kunnilta valtiolle ei näytä olevan toiminnallisia perusteita.

Kuntien tehtäväkartoituksen raportti luovutettiin hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselle 17. tammikuuta. Siinä on ensimmäistä kertaa kartoitettu kokonaisuutena kuntien lakisääteiset tehtävät ja velvoitteet.

Työryhmän mukaan turvallisuustehtävät eittämättä muodostavat kokonaisuuden, jossa pääpaino on valtion suorittamilla puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja poliisin suorittamilla tehtävillä.

Pelastustoimen tehtävät ovat kuitenkin oma selkeä toiminnallinen kokonaisuutensa, joka on painopisteeltään paikallista turvallisuustoimintaa ja jolla on yhtymäkohtia kunnallisiin tehtäviin, kuten ensivaste- ja ensihoitotehtävissä terveydenhuoltoon sekä kuntien varautumiseen ja valmiussuunnitteluun.

Kartoitukseen osallistuneesta 292 kunnasta yhteensä 24 on ehdottanut pelastustoimen siirtoa valtiolle, perustellen sitä muun muassa turvallisuustehtävien kokonaisuudella.

-- Sikäli kuin kuntien muutostoiveet perustuvat kuntien taloudellisen rasituksen keventämistarpeeseen, ei ole tarkoituksenmukaista ratkoa kuntien taloudellisia ongelmia tehtäväsiirroilla, jollei sen kautta ole aikaansaatavissa siirrettävän toiminnon kustannusten keventymistä, raportissa vastataan.

Valtiovarainministeriön tiedote


Lähettäjä
Webmaster
17.01.2013
Tunnisteet: valtiollistaminen